Verbaas jij je soms ook over cliënten die zulke onhandige financiële keuzes maken? Eigenlijk zou je daar niet verbaasd over hoeven zijn. Want het is te verklaren. En (deels) op te lossen. Lees je mee?

Het IQ daalt door geldstress

Aha, het IQ daalt door geldstress!
Er is onderzoek* gedaan naar het IQ van mensen met geldzorgen. En wat blijkt? Mensen die financiële druk ervaren, hebben een lager cognitief vermogen, vergelijkbaar met een IQ daling van 13 punten. Vergelijk dit eens met de impact van blowen op het cognitief vermogen: 6 punten.
Dit betekent dat mensen met geldstress “dommere dingen” doen. Er is minder overzicht en minder rust om goed na te denken; men gaat in de overlevingsstand.

“Geldstress heeft meer impact dan blowen.”

Casus: De dochter van Ben heeft een nieuwe fiets nodig.

Ben belt jou op. De fiets van zijn dochter van 9 is stuk. En er moet een nieuwe komen. NU.
Ben heeft zijn huiswerk gedaan, hoor. Een nieuwe is niet duur; voor € 220,- heeft hij er morgen één in huis. Of jij even geld wil overmaken.
Ho, even pas op de plaats:
–          Is dit geld er wel?
–          Zo ja, is dit ook bestemd voor een kinderfiets?
Er is nu geen ruimte in de potjes voor een kinderfiets. Het geld dat je gereserveerd hebt, is voor de onderhoudskosten voor de auto, die volgende maand gerepareerd moet worden. En als de auto niet rijdt, heeft Ben geen vervoer naar het werk.

Je antwoord aan Ben in bovenstaande casus is waarschijnlijk “nee”. Daarmee gaat Ben niet zomaar akkoord. Want zijn dochter MOET een fiets. En dit kan ECHT niet wachten. Dus heb je weer datzelfde gesprek ….

Laten we eens kijken hoe dat bij Karim gaat.

Casus: de hond van Karim

Je logt in en meteen zie je een mailtje van Karim in je scherm.
Of hij geld kan krijgen voor de dierenartsrekening voor zijn hond.
Lees je dat goed? Karims hond is vorige maand overleden en toen heb je nog geld uit je potje “onvoorzien” gehaald voor de crematie van zijn grote, trouwe vriend. Heeft hij nu alweer een andere hond? Hij zei toen nog, dat hij nooit meer een andere hond zou nemen.
Je besluit hem te bellen.
De hond blijkt de broer van de overleden hond te zijn. Ze kwamen uit hetzelfde nest en de eigenaar van de “broer-hond” kon niet meer voor hem zorgen. Karims hart brak toen hij het hoorde en heeft de hond in huis genomen.
De hond bleek wat “achterstallig onderhoud” te hebben en daarom heeft Karim dierenartskosten gemaakt.
Tunnelvisie

Hier is, net als bij Ben, duidelijk sprake van tunnelvisie. Karim ziet maar één ding: de hond heeft hulp nodig en Karim is zijn “redder”. Daarom moet jij als bewindvoerder nu alles op alles zetten om aan geld te komen.
Tunnelvisie zorgt voor korte-termijn-denken. En daardoor kan Karim moeilijk overzien wat zijn keuzes betekenen voor de langere termijn.

Telkens hetzelfde gesprek

Heb je dit soort gesprekken vaker met Ben en Karim? Of met Sofie over kleding voor haar dochter of met Kim voor een cadeautje voor oma die 100 wordt of met …?
Nu je dit herkent, helpt dit jou om met Ben in gesprek te gaan. En om met Karim te zoeken naar een passende oplossing. En je kunt hen helpen bij het maken van slimmere keuzes?

“Slimmere keuzes zijn te sturen.”

Hoe help je bij het maken van slimmere keuzes?

Eén van de oplossingen is het moeilijker maken van ongewenst gedrag. In het geval van Ben is het ongewenste gedrag dat Ben steeds vraagt om extra geld, dat er niet is. Een manier de drempel hiervoor hoger te maken is om in te stellen, dat extra geld aanvragen alleen nog maar kan via een mailformulier en niet meer via telefoon. Zo “dwing” je Ben om wat meer na te denken over zijn aanvraag. En is één van de manieren om Ben te helpen bij het maken van betere keuzes.

En mooie bijkomstigheid: jij bent minder tijd kwijt aan de telefoontjes.

Ook jouw casus bespreken?

In de cursus “Budgetteren in complexe situaties” gaan we met jouw casus aan de slag en geef ik je nog veel meer tips en ideeën over hoe je kunt omgaan met Ben, Karim, Sofie en Kim.

Speciaal voor gezinnen met kinderen die onder bewind staan bieden we in december ook de cursus “Aandacht voor het kind tijdens het bewind” aan. Want Bens dochter heeft natuurlijk uiteindelijk wel een fiets nodig. Hoe kun je in je bewind de zaken zó inrichten dat er goede zorg voor de kinderen is, ook al hebben de ouders het misschien niet breed?

Volgende maand: focus op jezelf brengt anderen in beweging

Volgende maand in blog 5 vertelt Koos Goedegebuur wat hij zoal met een afstandsbediening doet en wat dat met zijn training “10 Letters” te maken heeft.
Heb jij zelf een vraagstuk dat je in dit blog behandeld wilt zien? Mail dan naar lieselot@bewindsupport.nl.

*https://www.wijzeringeldzaken.nl/platform-wijzeringeldzaken/publicaties/Samenvatting_Armoede_leidt_tot_een_lager_IQ.pdf

Meer blogs

Nog geen reacties, reageer hieronder!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *