“Een beller is sneller”. Wie dat zegt, heeft vast en zeker nog nooit mijn Brabantse moeder aan de telefoon gehad. 

Effectief e-mailen kan écht wel. Het is als het ware e-mailen zoals een journalist stukken schrijft: oprolbaar schrijven, direct naar de kern, duidelijke tussenkoppen.  

Als afgestudeerd journalist heb ik bovendien ook de volgende twee dingen geleerd:  

1. Elke boodschap heeft zijn eigen passende medium 

2. Effectief is iets anders dan kort

Als mens maak ik overigens behoorlijk lange zinnen. En voor een objectieve journalist ben ik té dol op bijvoeglijke naamwoorden. Maar effectief e-mailen; dát kan iedereen leren. 

Jij dus ook! 

 

5 tips voor effectief mailcontact

Het zou nogal tegenstrijdig zijn hier een lang epistel te schrijven over de kunst van het positief en begrijpelijk schrijven. Daarvoor is de cursus Effectief e-mailen bovendien ook veel te leuk om naartoe te gaan. 

Ik kan je wel vijf tips geven om alvast mee te oefenen. 

  1. Een onderwerpregel moet kraakhelder zijn. En mag daarom ook best lang zijn. 
  2. Schrijf wél zoals je praat. Wanneer zei jij laatst tegen iemand aan de telefoon “Goedemorgen geachte mijnheer?” 
  3. DOE JE CAPSLOCK UIT tenzij je in het dagelijks leven ook altijd tegen iedereen loopt te schreeuwen. Nee he? Gelukkig maar.
  4. Vertel meteen waar het over gaat. En ga daarna context geven.
    Dus: ‘In deze mail stuur ik je X. Kun jij er Y mee doen. Want gister spraken we elkaar…’
  5. Gebruik interpunctie en witregels en opsommingstekens. Anders komt je mail er zo uit te zien:
    Een onderwerpregel moet kraakhelder zijn. En mag daarom ook best lang zijn. Schrijf wél zoals je praat. Wanneer zei jij laatst tegen iemand aan de telefoon “Goedemorgen geachte mijnheer?” DOE JE CAPSLOCK UIT tenzij je in het dagelijks leven ook altijd tegen iedereen loopt te schreeuwen. Nee he? Gelukkig maar. Vertel meteen waar het over gaat. En ga daarna context geven. Dus: ‘In deze mail stuur ik je X. Kun jij er Y mee doen. Want gister spraken we elkaar…’ Gebruik interpunctie en witregels en opsommingstekens. 
  6. BONUSTIP (omdat je waarschijnlijk bovenstaand stukje gewoon overgeslagen hebt, want hier staat immers het opsommingsteken):
    Maak duidelijk wat je verwacht van de lezer: Een reactie, een datum, een ondertekend document. En zet er bij wanneer je dit verwacht.
    Scheelt je een hoop reminders sturen. 

 

Meer leren en oefenen met het schrijven van effectieve mails? Bel dan even. Nee hoor, schrijf je gemakkelijk in via deze link voor de interactieve training “Effectief e-mailen”. 

Ik beloof je dat de tips je om de oren zullen vliegen. En ja, je mag ook bellen. Maar weet dan wel: een Brabantse moeder voedde deze Brabantse dochter op. Dus pak er dan even een koffie bij.  

“Effectief e-mailen: 

dat kan iedereen leren!”

 
Meer weten?

E-mail is een praktische manier van communiceren. Maar “even mailen” levert ook vaak miscommunicatie en ergernis op. In de training “Effectief e-mailen” laat Janna Bander je op een interactieve manier oefenen met het opstellen van positieve, motiverende, maar vooral effectieve e-mails. Goede communicatie is immers de basis voor goed contact. 

 
Volgende maand:  Een sticker-stoornis

Volgende maand gaat ons blog over autisme en de daarbij behorende sticker-stoornis. 
Heb jij zelf een vraagstuk dat je in dit blog behandeld wilt zien? Mail dan naar lieselot@bewindsupport.nl. 

Meer blogs

Nog geen reacties, reageer hieronder!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *