De kracht van eenvoud, less is more, of hoe je het ook wilt noemen: afgelopen week heb ik weer een paar mooie voorbeelden ontdekt die deze waarheid onderstrepen. Deze momenten hebben mij laten zien hoe het streven naar eenvoudige oplossingen en communicatie ons kan helpen om effectiever te zijn in verschillende aspecten van ons (werkende) leven.

Eenvoudig begeleiden

In Friesland kwamen we met een groep mentoren bijeen om een praktijkcasus te bespreken. De casus draaide om een jongeman die te maken had met persoonlijke problemen en ook nog eens omringd werd door bemoeizuchtige familieleden. Een onbetrouwbare moeder, een dominante oma, een aandachtvragend broertje en een vader die als speelbal heen en weer werd geslingerd in deze complexe familiestructuur. De mentor werd voortdurend geconfronteerd met de uitdagingen die de familie met zich meebracht, waardoor hij kostbare tijd moest besteden aan het oplossen van de problemen die zij veroorzaakten. Dit leidde ertoe dat de behoeften van de jongeman, waar het eigenlijk om draaide, op de achtergrond raakten. De gezamenlijke conclusie was dan ook duidelijk: houd het klein, elimineer de ruis en richt je zoveel mogelijk op de cliënt en wat het beste voor hem is.

“Elimineer de ruis”

Eenvoudig tekenen

Een dag later nam ik deel aan een nieuwe training genaamd “Teken je uitleg”, gegeven door docente Renate van den Broek. Hoewel ik mezelf geen getalenteerde tekenaar zou noemen en vaak kritiek krijg bij het spelen van Pictionary, ontdekte ik dat werkelijk iedereen kan tekenen! Het enige wat je nodig hebt, zijn punten, lijnen, cirkels, vierkanten, driehoeken en kringeltjes. Zelfs ik kon dat! Het was een fantastische ervaring om aan het einde van de middag te ontdekken dat ik in staat was om een begrijpelijk verhaal te tekenen. Renate benadrukte dan ook keer op keer: less is more.

Houd het klein: focus op de cliënt

Eenvoudig mailen

Ook in mijn eigen trainingen over effectief e-mailen hamer ik voortdurend op het belang van eenvoud. Korte zinnen, één boodschap per zin en focus op de essentie. Door ons te richten op de essentie van onze boodschap, kunnen we de ontvanger helpen om snel de belangrijkste informatie te begrijpen en actie te ondernemen.

“Focus op de essentie”

Less is more

In een wereld waarin we vaak overweldigd worden door informatie en keuzes, is het streven naar eenvoud een waardevolle vaardigheid. Door ons te richten op waar het echt om gaat, ruis te beperken en onze communicatie te versimpelen, kunnen we effectiever zijn in het bereiken van onze doelen en het begrijpen van complexe situaties. Streven naar eenvoud draait om focus, waarbij we de essentie omarmen en de overbodige complexiteit elimineren. Less is more!

Volgende maand: het zijn net mensen …

Volgende maand gaat ons blog over de mensen die je tegenkomt in je werk als wettelijk vertegenwoordiger.  
Heb jij zelf een vraagstuk dat je in dit blog behandeld wilt zien? Mail dan naar lieselot@bewindsupport.nl.

Meer blogs

Nog geen reacties, reageer hieronder!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *