
Als bewindvoerder kom je ze vast tegen: cliënten met een Persoonsgebonden Budget (PGB). In theorie klinkt het prachtig – zelf zorg inkopen en de regie houden – maar in de praktijk kan het behoorlijk complex zijn. Hoe zorg je ervoor dat je het PGB goed aanvraagt, de administratie op orde houdt én problemen oplost als ze zich voordoen?
Zo blijf je de baas over de PGB-administratie
De grootste uitdaging bij PGB-beheer? Overzicht houden! Er komt zoveel op je af: van zorgcontracten en verantwoordingen tot betalingen die vlekkeloos moeten verlopen. Eén foutje kan al snel leiden tot betalingsachterstanden of geen mogelijkheid hebben om de ingekochte zorg juist af te regelen en betaalbaar te stellen. De kunst is om niet te verdrinken in de papierstapel, maar juist met een duidelijke structuur te werken.
“Een goede PGB-administratie begint met kennis van de regels”
Een goede administratie begint met kennis van de regels. Welke vergoedingen zijn toegestaan? Wat mag je wel en niet inkopen? En hoe zorg je ervoor dat elke uitgave goed onderbouwd is? Als je dat helder hebt, kun je pas echt efficiënt plannen.
Van aanvraag tot oplossing: altijd een stap vooruit
Het begint allemaal bij de PGB-aanvraag. Veel bewindvoerders vinden dit een taai proces, met eindeloze portalen en formulieren en ingewikkelde regels. Maar met een goed stappenplan wordt dit ineens een stuk behapbaarder. Breng vanaf het begin af aan structuur aan, zodat je later niet tegen verrassingen aanloopt.
En loopt er toch iets mis? Een zorgkantoor dat niet uitbetaalt, een budget dat plotseling gekort wordt… Geen paniek! Het gaat erom dat je precies weet hoe je problemen kunt aanpakken en oplossen.
Denk je nu: makkelijker gezegd dan gedaan?
In de cursus ‘Verantwoord omgaan met PGB’ zet docent Onno Spiers de do’s en don’ts voor je op een rij. De cursus biedt je concrete handvatten om niet alleen problemen te herkennen, maar ook gericht op te lossen. Geen droge theorie, maar situaties die je in de praktijk tegenkomt. Na afloop kun je zelfstandig een PGB aanvragen en beheren, zonder elke keer opnieuw te hoeven uitzoeken hoe het werkt. Je weet hoe je een efficiënte administratie opzet en hoe je problemen kordaat aanpakt. Wees welkom en ontdek hoe jij de PGB-zaken van je cliënten op rolletjes kunt laten lopen!
Dit blog is geschreven door Lieselot Stuiver in samenwerking met Onno Spiers. Als mentor en bewindvoerder hebben de taken rondom zorg en PGB zijn speciale interesse en Onno besloot zich hier verder in te specialiseren. Hij wil zijn kennis en ervaring op dit gebied graag delen met collega’s in het werkveld. Inmiddels geeft Onno namens BewindSupport al een aantal jaren met veel enthousiasme training over PGB en over mentorschap.
Nog geen reacties, reageer hieronder!