Wie kent hem niet, Stephen Covey? Zijn werk vormt een inspiratiebron voor mijn trainingen. Een van zijn bekendste concepten is de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. Dit concept is bedoeld om mensen te helpen hun focus te richten op de dingen waar ze invloed op hebben en minder energie te steken in dingen waar ze geen invloed op hebben.

De cirkel van betrokkenheid

De cirkel van betrokkenheid is het gebied waarin we ons betrokken voelen bij bepaalde gebeurtenissen, situaties en mensen. Dit kan variëren van wereldwijde problemen – zoals de aardbeving in Turkije en de oorlog in Oekraïne – tot persoonlijke problemen, zoals relatieproblemen of onze gezondheid. Hoewel we ons betrokken voelen bij deze zaken, hebben we er niet altijd invloed op. Dit betekent dat we ons vaak zorgen maken over dingen waar we niets aan kunnen veranderen. Dat kan leiden tot stress en angst.

“Door ons te concentreren op de cirkel van invloed, kunnen we ons beter voelen en onze effectiviteit vergroten”

De cirkel van invloed

De cirkel van invloed omvat alles waar we daadwerkelijk invloed op hebben. In de cirkel van invloed kunnen we actie ondernemen om dingen te veranderen. De cirkel van invloed omvat bijvoorbeeld onze eigen gedachten en emoties. En ook onze eigen handelingen en hoe we ons opstellen in relatie tot anderen. Door ons te concentreren op de cirkel van invloed, kunnen we ons beter voelen en onze effectiviteit vergroten. We kunnen leren om onze aandacht en energie te richten op de dingen die belangrijk zijn en die we kunnen veranderen.

Vergroot je cirkel van invloed met 5 tips

Als bewindvoerder bevind je je vaak in complexe situaties waarbij je te maken hebt met verschillende partijen en belangen. Het kan voelen alsof je soms volkomen afhankelijk bent van anderen. Een belangrijke les die Covey ons leert, is dus om ons te richten op de dingen die we kunnen veranderen. En het goede nieuws is: je kunt je cirkel van invloed vergroten! Probeer het maar eens met deze 5 tips.

1. Bouw een goed netwerk op.
Als bewindvoerder werk je vaak samen met verschillende partijen, zoals schuldeisers, instanties en zorgverleners. Het opbouwen van een goed netwerk kan je helpen om invloed uit te oefenen en de juiste informatie te krijgen.

2. Stel haalbare doelen.
Het stellen van haalbare doelen kan je helpen om gefocust te blijven. Maak duidelijke afspraken met de betrokken partijen over wat er bereikt moet worden en hoe je dit gaat doen.

3. Werk aan je communicatievaardigheden.
Goede communicatie is essentieel om invloed uit te oefenen als bewindvoerder. Werk aan je communicatievaardigheden en zorg dat je helder en duidelijk communiceert met alle betrokken partijen.

4. Blijf op de hoogte van wet- en regelgeving.
Als bewindvoerder is het belangrijk om op de hoogte te blijven van actuele wetten en regels, zodat je hierop kunt anticiperen en invloed kunt uitoefenen op de juiste momenten.

5. Investeer in jezelf.
Als professional is het belangrijk om te blijven leren en jezelf te ontwikkelen. Investeer in jezelf door bijvoorbeeld het volgen van trainingen en cursussen, zodat je je kennis en vaardigheden op peil houdt en uitbreidt. Hiermee vergroot je je cirkel van invloed.

Volgende maand: de nieuwe Wsnp

Volgende maand gaat ons blog over de nieuwe Wsnp.
Heb jij zelf een vraagstuk dat je in dit blog behandeld wilt zien? Mail dan naar lieselot@bewindsupport.nl.

Meer blogs

Nog geen reacties, reageer hieronder!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *